lauantai 17. kesäkuuta 2023

kehonrakennus ja ne paheksutut steroidit - osa 3

Jäin pohtimaan edellistä tekstiäni varsin pitkään - yhtäältä avasin monia asioita ja vähintään yhtä paljon jäi avaamatta, osin tarkoituksella. Siispä, palaan vielä tässä muutamaan aiheeseen.

Steroidien käytön yleisyydestä huolimatta asia on julkinen salaisuus jopa harrastajien ja kisaajien keskuudessa; keskinäisissä treeniporukoissa hormoneista keskustellaan toki jonkin verran, mutta henkilökohtainen kokemukseni on, ettei omia kuureja valoteta kovinkaan tarkasti tutuillekaan. En ole sitä itsekään tehnyt, ihan jo siitä syystä että dopingohjelmat ovat henkilökohtaisia ja kuten viime kirjoituksessakin mainitsin, steroidien käyttöön edes välillisesti opastaminen on eettisesti kyseenalaista puuhaa.
En myöskään tiedä, moniko dopingmaailman ulkopuolella oleva tuttuni tai ystäväni on vuosien varrella epäillyt minun käyttävän jotakin. Ehkä se alkaa tässä kohtaa olla valveutuneimmille jo jotakuinkin päivänselvää, mutta kukaan lähipiiristäni ei ole koskaan kysynyt minulta käytöstäni suoraan. Kysyjästä riippuen todennäköisesti kieltäisin kaiken kirkkain silmin. Kertaalleen tosin kävi niin, että istuessani iltaa perheenjäseneni kanssa seurueeseen tuppautui eräs kisasiskoni vuosien takaa ja hän alkoi täysin suodattamatta jutustella hormonien käytöstäni - perheenjäseneni kuunnellessa alle puolen metrin päässä. En enää muista, kuinka ohjasin keskustelun muihin aiheisiin, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Minä tai perheenjäsenenikään ei koskaan palannut tuohon iltaan, mutta miksipä käydä läpi ilmiselvää asiaa uudemman kerran.

***

Paitsi että steroidien hankkiminen on vaikeaa, on niiden ostaminen myös aivan poskettoman kallista. En ole koskaan laskenut - enkä aiokaan - kuinka monta tuhatta euroa olen dopingiin käyttänyt. Toki; olisin voinut kuluttaa samaisen rahan huomattavasti typerimpiinkin asioihin, mutta luulen, että olen piikittänyt itseeni parinkin asunnon käsirahat. Aineista ehdottomasti kallein ja samalla vaikeimmin hankittava on kasvuhormoni; sitä on harvoin saatavilla ja kyseessä on vieläpä äärimmäisen pilaantumisherkkä aine. Kasvuhormonia ostaessa ei koskaan voi olla sataprosenttisen varma, onko kylmäketju pysynyt katkeamattomana. Toki myynnissä on ajoittain myös jauhemuotoista kasvua, johon lisätään steriili vesi.

***

Sekä yleisiä että omakohtaisestikin koettuja sivuvaikutuksia olisi voinut listata huomattavasti enemmän kuin edelliseen postauksen olin niitä koonnut. Joidenkin oireiden ja tuntemusten kohdalta on tosin likipitäen mahdollista sanoa, johtuvatko ne nimenomaisesti steroideista vai jostakin muusta. Tärkein kielteinen sivuvaikutus jäi kuitenkin tyystin mainitsematta: kuukautiskierron häiriintyminen ja ennenaikaiset vaihdevuodet. Alan olla jo siinä iässä, että vaihdevuodet koittaisivat muutenkin, mutta itselläni ne alkoivat käytännössä jo vuosia sitten. Voin laskea yhden käden sormilla viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet kuukautiset. Kroppani tosin on ollut ihmeellisen sinnikäs; varsin härskeistäkin kuureista huolimatta ovat kuukautiset tulleet poikkeuksetta joka ikisen (aivan liian pitkän) steroidijakson jälkeen takaisin. Olen itse onnekas siinä mielessä, etten ole koskaan halunnut lapsia, joten minulle asia on ollut sinänsä yhdentekevä. En kuitenkaan usko monenkaan steroideja käyttävän parikymppisen tytön miettivän mahdollista perheen perustamista siinä vaiheessa, kun tärkeämpää on saada mahdollisimman nopeasti Instagram- tai TikTok-kelpoinen perse.

Laajassa mittakaavassa steroidien käyttö on muuttunut oman käyttöhistoriani aikana huomattavasti. Siinä missä anabolisten aineiden hankkiminen oli vielä pari vuosikymmentä sitten todella työlästä, nykyisellään doping-kampetta kotiovelleen parilla klikkauksella jo seuraavaksi arkipäiväksi. Vaivattomuus on kulkenut käsi kädessä ahneuden; nopeiden tulosten tavoittelun kanssa. Aivan liian moni kasvattaa aivan liian lyhyessä ajassa massiiviset lihat, kerryttäen tavanomaisesti lähes kestämättömän (ja arvaamattoman) kavalkadin sivuvaikutuksia. Steroidit ovat yksi osa kehonrakennuksen pyhää syömisen, levon ja harjoittelun kolminaisuutta; eivät niiden korvike. Nopeasti hankittu on myös usein nopeasti katoavaa, mutta tätä harvoin ymmärretään ajoissa. Kuurin päätyttyä lihakset tyhjenevät ja pienenevät, mikä saa kaipaamaan kovempia aineita ja keinoja..ja psyykkinen riippuvuus on luotu. Kasvuhormoni on ainoa, jolla saa luotua niin sanotusti pysyvät lihakset, mutta se myös luo pysyviä muutoksia muun muassa kehon ääreisosiin. Teemu Selänne-väkäleuka on yleinen näky naispuolisillakin kehonrakentajilla. Kaikkitännehetinyt-mentaliteetti on kehonrakennuksessa tuhoisa.

***

Kehonrakennukseen ja steroideihin liittyy valitettavasti hyvin usein myös laittomien piristeiden käyttöä. Steroidien mahdollistama palautumiskapasiteetti sekä kovenevat treenit edellyttävät varsinkin kisakausilla lähes yli-inhimillistä jaksamista ja osa harhautuu hakemaan tuota jaksamista niistä kovimmista aineista. Huumeet, kehonrakennus ja oma tarinani niihin liittyen tarvinnevat kuitenkin oman tilansa, joten palaan niihin seuraavassa postauksessa.

1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintoista lukea näistä, kiitos kun kerrot. Monesti kyllä ihmetellyt miten hankalaa on myöntää että käyttää varsinkin kun selkeästi näkee (ja kuulee) että ei ole pelkkää puuroa syöty. Väitetään esim. ihan pokkana että naamasta on tullut neliö, akne alkanut kukkimaan ja ääni muuttunut möreäksi koska allergiat ×D Suurin osa varmaankin ottaa automaationa että roinat kuuluu ns.asiaan, niin miksi ei voisi olla rehellinen asiasta.

    VastaaPoista

alakuloa

Kirjoitan, pyyhin, kirjoitan, pyyhin. Miksi tämä on taas niin vaikeaa? Haluan sanoja ulos itsestäni ja samaan aikaan en tahtoisi tarkastella...